Close

BORN IN THE GDR ili Partija, Štazi & Comp. – debata o realnostima nekadašnje Istočne Nemačke

BORN IN THE GDR ili Partija, Štazi & Comp. – debata o realnostima nekadašnje Istočne Nemačke

Učestvuju: Luc Ratenov, Ingo Šulce Vodi: Andrej Ivanji Čita: Andrej Šepetkovski Petak 27. oktobar 20:00h UK Parobrod

Odnos prema iskustvu života u DDR-u danas se oblikovao na dva gotovo jednako reduktivna načina. Jedan je poznat pod nazivom Ostalgie iliti Nostalgija za istokom. On predstavlja očekivano olak, neodgovoran, gotovo kemp pogled na prošlost naizgled sastavljenu isključivo od probranih sećanja na duh zajedništva, veštački održavanu nultu stopu nezaposlenosti, na možda loše, ali zato besplatno zdravstvo i obrazovanje, kao i na sve one jeftine automobile, odevne predmete i ostale trećerazredne proizvode komunističke industrije sovjetske sfere, dirljivo nevine i šarmantne u svojoj produkcionoj i tehničkoj traljavosti.

Kako tvrdi druga struja, sklona znatno mračnijem pogledu na komunističku prošlost i posvećena upornoj kritici jednog zauvek propalog doba, stvarnost je „iza gvozdene zavese“ bila daleko tegobnija. Neprestano, praktično danonoćno, građani su bili izloženi orvelijanskoj kontroli i neprestanoj ideološkoj manipulaciji koju su svesrdno sprovodile državne institucije za nadzor i kontrolu poput tajne policije, medija, obrazovnog sistema i svemoćnih partijskih aparata.

Koja je od ove dve slike tačnija i kako je život zapravo izgledao u Istočnoj Nemačkoj od kraja II Svetskog rata pa do „pada zida“ 1989, saznaćemo, uz pomoć moderatora Andreja Ivanjija, od dvojice elokventnih vinovnika tog danas već davno prohujalog vremena – pisaca poreklom iz nekadašnjeg DDR-a, Luca Ratenova i Inga Šulcea.

 

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn