Close

„Četiri zemlje nemačkog govornog područja – Austrija, Švajcarska, Nemačka i Lihtenštajn, završile su ovogodišnju kulturnu misiju na Sajmu knjiga“

„Otvorena knjiga“ i njen prelazak „iz ruku“ ovogodišnjeg počasnog gosta „u ruke“ predstavnika narednog počasnog gosta, obeležila je, već tradicionalno, poslednji dan 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Četiri zemlje nemačkog govornog područja – Austrija, Švajcarska, Nemačka i Lihtenštajn, završile su ovogodišnju kulturnu misiju na Sajmu knjiga, kao i obeležavanje međunarodne saradnje sa Srbijom na mnogim nivoima, a Kraljevina Maroko, počasni gost Sajma knjiga 2018. godine, preuzimanjem „Otvorene knjige“ otpočela je jednogodišnju sveobuhvatnu pripremu za poseban nastup koji je čeka na 63. Sajmu knjiga.

U ime četiri zemlje koje su ove godine na poseban način predstavile nemački jezik, pisce i literaturu, Beogradskom sajmu i svim saradnicima na projektu zahvalio se Aleksandar Jung, zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji. On je rekao da je bila čast predstaviti se na jednom od najvećih sajmova ovog tipa, ali i da su svi uživali u ovoj lepoj i uspešnoj saradnji.

– Projekat „Četiri zemlje, jedan jezik“ postigao je veliki uspeh, jer je na svim dešavanjima koja smo organizovali i na Sajmu i van njega publika bila mnogobrojna. Zahvalni smo na njihovoj pažnji i interesovanju. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ubuduće želimo još više izlagača i posetilaca, a Maroku čestitam na preuzimanju „Otvorene knjige“, rekao je Jung. Mohammed Amine Belhaj, ambasador Maroka u Srbiji, rekao je da mu je zadovoljstvo što u ime svoje zemlje preuzima „Otvorenu knjigu“ i sve obaveze koje podrazumeva priprema za ulogu „počasnog gosta“. Posebno je istakao da je Maroko prva arapska zemlja koja će se naći u toj ulozi, jer beogradski Sajam knjiga predstavlja vrh kulturnih dešavanja.

– Posetioci će sledeće godine imati priliku da upoznaju Maroko kao otvorenu zemlju, zemlju dijaloga, tolerancije, stvaralaštva i kulture, rekao je Mohammed Amine Belhaj. -Tokom čitave godine promovisaćemo dijalog naše dve zemlje, a u tome će nam pomoći i bogat program koji pripremamo. Do susreta na marokanskom paviljonu sledeće godine, poručio je na kraju svečanosti ambasador Maroka.

Goste i učesnike pozdravila je i Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu, koja je rekla da je Grad još jednom ispunio svoju kulturnu misiju na ovoj manifestaciji. Zahvalila se predstavnicima zemalja nemačkog govornog područja i izrazila zadovoljstvo što će beogradska publika imati priliku da upouzna bogatu književnu tradiciju Maroka.

– Ovogodišnji Sajam je potvrdio da je „knjiga zlato srpske kulture“, rekao je prof. dr Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga. – Odbor je ispunio tri zadatka – sačuvana je i dalje unapređena bogata tradicija ove manifestacije, dodatno su unapređeni ionako bogati i raznovrsni programi Sajma knjiga na kojima su učestvovali mnogi uvaženi gosti, a zadovoljni smo i našom posredničkom ulogom između čitalaca, pisaca i izdavača. Još nisu sabrane sve brojke vezane za ovogodišnju manifestaciju, ali ona je po svim parametrima, već je poznato, uspešnija od prethodne.

Izvor Beogradski Sajam

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn