Close

Dečiji program 4 ZEMLJE 1 JEZIK

Posebna specifičnost programa zajedničkog nastupa četiri zemlje nemačkog govornog područja na 62. Beogradskom sajmu knjiga jeste predstavljanje kreativnog stvaralaštva za decu i omladinu na nemačkom jeziku. Svakog jutra od 11 sati u okviru zajedničkog štanda u Hali 2 Beogradskog sajma biće organizovani program za najmlađe čitaoce – serija zabavnih, poučnih i interaktivnih kreativnih radionica, čitalačkih klubova, predavanja, stvaralačkih seminara, igraonica i performansa.

 

U ponedelja 23. oktobra od 11 sati u hali 2, štanda 4 ZEMLJE 1 JEZIK dečiji program otvoriće RIKO, OSKAR I TAJANSTVENE SENKE – kreativna radionica za učenike IV i V razreda osnovne škole koju vode: Jasminka Petrović i Bojana Lukić.

Analizirajući postupke glavnih junaka ove veoma popularne knjige nemačkog pisca za decu Andreasa Štajnhefela (kod nas objavljene u izdanju izdavačke kuće Odiseja), koja je doživela i svoju filmsku adaptaciju, otkrivamo značaj tolerancije u svakodnevnom životu. Kroz kreativne i interaktivne zadatke smeštamo učesnike u „tuđe cipele“, kako bismo bolje razumeli jedni druge. Pokrećemo pitanja: Šta znači biti poseban? Šta karakteriše srećno detinjstvo? U kakvom su odnosu znanje i iskustvo? Koja je uloga prijatelja u odrastanju?

Utorak 24. oktobar 11:00−12:00 (Sajam knjiga, Štand 4 ZEMLJE 1 JEZIK, Hala 2) HAJDI: JUČE, DANAS, ZAUVEK – kreativna radionica za učenike II i III razreda osnovne škole Vode: Jasminka Petrović i Bojana Lukić

Klasični roman književnosti za decu, Hajdi Johane Špiri, razmatramo iz ugla savremenog deteta. Šta i na koji način ovo delo, nastalo pre punih sto trideset šest godina, poručuje današnjim najmlađim čitaocima? Kako je Hajdi uspela da ostane večno sveža? Kroz analizu, osvetljavamo odnos prema prirodi, razliku između života na selu i života u gradu, probleme kroz koje prolaze deca bez roditelja, bliskost između babe/dede i unuka, inkluziju, životne prioritete… Učesnike radionice pokrećemo na razmišljanje kroz različite literarne i vizuelne sadržaje, bazirane na ovom čuvenom književnom delu za najmlađe.

Sreda 25. oktobar 11:00−12:00 (Sajam knjiga, Hala 2, Štand 4 ZEMLJE 1 JEZIK, Dečji kutak) SKUPLJAČI PRIČA – razgovor o knjizi Vode: Antje Hubner i Bernd Šnajder

U okviru projekta „Skupljači priča“ gimnazijalci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije zajednički su napisali avanturističku knjigu namenjenu osnovcima koji uče nemački jezik. Ova knjiga čitaoce vodi na uzbudljivo putovanje kroz tri zemlje u kojima odrastaju njeni mladi autori. U projektu je učestvovalo jedanaest škola. Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu gostovaće po dvoje autora iz škola u zemljama učesnicama. Uz moderaciju Antje Hubner i Bernda Šnajdera oni će čitati odlomke iz zajedničkog dela i tako svoju knjigu predstaviti publici.

Četvrtak 26. oktobar 11:00−12:00 (Sajam knjiga, Hala 2, Štand 4 ZEMLJE 1 JEZIK) PRIČA O MALOJ KRTICI KOJOJ SE NEKO POKAKIO NA GLAVU – kreativna radionica za učenike Škole za dizajn u Beogradu Vode: Profesorke stručnih predmeta za dizajn tekstila Škole za dizajn u Beogradu

Volf Elbruh, poznati nemački autor i ilustrator, ovogodišnji je dobitnik najveće svetske nagrade za književnost za decu i mlade – Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Nakon što se učesnici upoznaju sa njegovim stvaralaštvom, imaće zadatak da naprave lutke na osnovu likova iz pojedinih njegovih slikovnica.

Petak 27. oktobar 11:00−12:00 (Sajam knjiga, Hala 2, Štand 4 ZEMLJE 1 JEZIK, Dečji kutak) GASI MESEC! – predavanje za predškolce Učestvuje: Dana Grigorča

Na osnovu svoje knjige Gasi mesec! švajcarska autorka rumunskog porekla Dana Grigorča pripremila je interesantno predavanje za decu predškolskog uzrasta. Slikom i rečju ona dočarava muke malog vuka, koji jedini među životinjama u šumi ne može da zaspi u noći punog meseca. Na način poznat samo vrhunskim pripovedačima, Grigorča oživljava svet jedne savremene basne. Gasi mesec! je prva knjiga ove autorke namenjena najmlađima, koju je predivno ilustrovala Ana Luhs. Rezultat zajedničkog rada je izuzetno izvedena knjiga koja pleni najmlađe čitaoce.

Subota 28. oktobar  11:00−12:00 (Sajam knjiga, Hala 2, Štand 4 ZEMLJE 1 JEZIK) GEJMERI – kreativna radionica za učenike VI i VII razreda osnovne škole Učestvuje: Oliver Ušman, autor Razgovor vode: Ana Pejović, Jasminka Petrović

Kroz direktan razgovor s Oliverom Ušmanom, i uz pomoć pratećeg video-materijala, učesnici upoznaju autora i njegovo delo. Teme koje nas zanimaju su: Kako se roditelji snalaze u novom sistemu vrednosti? Kako porodica opstaje u današnjim ekonomskim uslovima? Kako postići ravnotežu između prirode i kompjutera, između tradicije i modernizacije? Koje su dobre i loše strane digitalne tehnologije? Ima li sličnosti između video-igrica i života? Potom sledi kreativni zadatak po uzoru na igricu iz romana.

Nedelja 29. oktobar 11:00−12:00 (Sajam knjiga, Hala 2, Štand 4 ZEMLJE 1 JEZIK) ŠTA JE TEBI STVARNO VAŽNO? – kreativna radionica za učenike VIII razreda osnovne škole i I razreda srednje škole Vodi: Dragana Ćećez-Ljukić

Nadahnuti romanom za tinejdžere Čik Volfganga Herndorfa (kod nas objavljenim u izdanju Lagune), postavljamo pitanje Šta je tebi stvarno važno? i pokrećemo diskusiju o značajnom i osetljivom periodu odrastanja mladih ljudi. Kombinujući tehnike različitih umetnosti, otvaramo prostor u kojem će učesnici, podstaknuti polaznim tekstom i zahvaljujući čitalačkom iskustvu, moći da koriste kreativni potencijal i iskažu svoj stav.

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn