Close

Održana programska konferencija za novinare povodom 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Na drugoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare održanoj u sredu 18. oktobra, u prepunoj svečanoj sali Skupštine Grada, saopšteno je da je sve spremno za početak 62. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će se održati na Beogradskom sajmu od 22. do 29. oktobra 2017. godine.

Najavljujući najveću i najznačajniju kulturnu manifestaciju u Beogradu, Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga, saopštio je prisutnim novinarima da je 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga spreman da ugosti sve čitaoce, izlagače i goste. On je naglasio da Sajam knjiga nije samo najveća kulturna manifestacija u Srbiji, već ,,da ima ulogu posrednika između onih koji pišu i objavljuju knjige i onih koji knjige čitaju“ i da je zato Sajam knjiga jedan izuzetno važan i nezaobilazni činilac u onome što se naziva kulturom knjige. On je podsetio da su gosti ovogodišnjeg Sajma knjiga zemlje nemačkog govornog područja i istakao da su kulturne veze između srpske i nemačke kulture veoma čvrste i široke. Pored toga, on je saopštio da će ovogodišnji Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriti akademik Miro Vuksanović, a naglasio je i to da Sajam knjiga svake godine beleži posetu od 180 000 posetilaca što je okarakterisao kao ,,izraz tradicije i kulture u kojoj je knjiga na prvom mestu“.

Dragan Hamović, urednik programa Sajma knjiga, naglasio je da programi u okviru Sajma knjiga, praznične nedelje srpske knjige, predstavljaju sve ono što je vredno pamćenja u srpskoj kulturi i književnosti. On je istakao da je u fokusu ovogodišnjeg Sajma knjiga program posvećen srpskoj književnosti u inostranstvu, u okviru kojeg će gosti biti istaknuti nemački slavisti, Angela Rihter , Gabrijela Šubert i Robert Hodel. Takođe, on je najavio i program u okviru kojeg će se govoriti o izdavačkim poduhvatima kao i dečiji program u sali ,,Aleksandar Vučo“ pod nazivom ,,Nove igre pet petlića“.

Direktor Gete instituta u Beogradu, Frank Bauman, izrazio je zadovoljstvo što je Međunarodni beogradski sajam knjiga ove godine

ugostio jedan jezik koji obuhvata nastup četiri zemlje, Nemačke, Austrije,

Švajcarske i Lihtenštajna. On je naglasio da će gosti ovogodišnjeg Sajma knjiga biti najistaknutiji autori, poput Herte Miler, dobitnice Nobelove nagrade 2009.godine. Pored nje, gosti će biti

i pisci Vladimir Kaminer, Jan Vagner, dobitnik Bihnerove nagrade, Folker Kučer, pisac istorijskih krimi-romana, kao i Ingo Šulce. On je istakao da Sajam knjiga predstavlja jedan ,,književni vatromet koji će zasijati tokom sajamske nedelje“, ali da taj sjaj treba da traje i nakon njegovog završetka time što će se posebna pažnja posvetiti prevođenju srpskih dela na nemački jezik i obrnuto.

Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma, zahvalio se u ime Austrijskog kulturnog foruma na pozivu za učešće na ovogodišnjem Sa

jmu knjiga u okviru programa ,,4 zemlje 1 jezik“. On je takođe izrazio zahvalnost prevodilačkoj mreži ,,TRADUKI“ , Udruženju ,,KROKODIL“, ambasadama i kulturnim institutima, koji su pomogli kreiranju zanimljivog, izazovanog i uzbudljivog programa. On je saopštio da će u ime zemlje počasnog gosta učesnike Sajma pozdraviti austrijski publicista i pisac Karl Markus Gaus, a da će pored njega gosti biti i Barbi Marković, Katrin Regla, Valentin Grebner, Krin Peška, Tereza Preauer, kao i predstavnici književnosti iz Srbije. Na kraju, on je pozvao sve posetioce da dozvole da ih ,,razveseli i ponese raznovrnost programa književnosti na nemačkom jeziku“.

Vladimir Arsenijević, predsednik i kreativni direktor Udruženja KROKODIL, istakao je programe ovog udruženja koji će se održati u Hali 2 Beogradskog sajma, Platou Crnjanski i još 6 vansajamskih prostora, na kojima će učestvovati preko 40 autora i 30 moderatora. Za početak, on je najavio program za decu koji je kreirala Jasminka Petrović. Zat

im je predstavio program ,,Plava sofa“, koji po prvi put izlazi iz okvira nemačkog govornog područja, koji će, između ostalog, obuhvatiti razgovore sa Hertom Miler, Janom Vagnerom i Folkerom Kučerom. On je najavio i debatne razgovore ali i programe van Beogradskog sajma koji će doprineti tome da grad ,,pulsira u ritmu Sajma knjiga“, u okviru kojeg će u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biti održano književno veče sa Hertom Miler, kao i muzičko – recitalski program ansambla ,,Bern je svuda oko nas“ u Poletu. On je posebno istakao gostovanje niza pisaca čije poreklo nije sa nemačkog govornog područja poput Barbi Marković, Melinde Nađ Abonji i Dane Grigorče. Kao posebno atraktivan deo programa, on je istakao i razgovore sa ambasadorima Nemačke, Austrije i Švajcarske kao i dolazak lihtenštajnskog princa.

Na najreprezentativnijem sajmu knjiga u regionu, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci, a tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će po najpovoljnijim cenama da obnove svoju kolekciju knjiga najnovijim naslovima. 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga će tradicionalno obeležiti poslednju nedelju oktobra u Beogradu kao praznik knjige i kulture.

Izvor: Beogradski Sajam

Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn