Close

Veče s nobelovkom Hertom Miler “Logika 29. februara”

Herta Miler, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine, predstaviće se pred beogradskom publikom u ponedeljak 23. oktobra od 20 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru književne večeri pod nazivom Logika 29. februara.  Razgovor s Hertom Miler vodiće nemački novinar i pisac Mihael Martens zajedno s piscem i prevodiocem Ivanom Ivanjijem.

Život u totalitarizmu, strategije bekstva, odbrane ili barem očuvanja kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja, neprestana potraga za slobodom od terora podjednako kao i od zagušljivosti, neiskrenosti i sveopšte paranoje, sve su to teme koje čine okosnicu književnog dela Herte Miler, jedne od najčuvenijih savremenih svetskih spisateljica.

Posebna poslastica ove jedinstvene večeri biće nastup naše ugledne glumice Mirjane Karanović, koja će čitati izvode iz prevedenih dela Herte Miler.

U saradnji s izdavačkom kućom Laguna, koja objavljuje knjige Herte Miler u Srbiji, biće organizovano potpisivanje knjiga u foajeu pozorišta neposredno nakon događaja.

Besplatne karte za ovaj događaj mogu se preuzeti od 8. oktobra na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Simultani prevod je obezbeđen.

Herta Miler rođena je i odrasla u Rumuniji, u porodici banatskih Nemaca. Emigrirala je u Nemačku, gde živi kao slobodna spisateljica. Dobitnica je mnogih književnih nagrada. Godine 2009. dobila je Nobelovu nagradu za snažno književno delo koje pretežno govori o rumunskoj diktaturi. U Srbiji su do sad prevedena tri njena prozna dela, Die Atemschaukel (Ljuljaška daha, Laguna, 2010), Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt (Čovek je veliki fazan na ovom svetu, Laguna 2011), Der Fuchs war damals schon die Jäger (Lisac je oduvek bio lovac, Laguna 2015), kao i knjiga izabranih pesama Mačke na parkingu (2010).

Veče s Hertom Miler pod nazivom  “Logika 29. februara” realizuje se u okviru programa 4 ZEMLJE 1 JEZIK kojim se zajedničkim nastupom na 62. Beogradskom sajmu knjiga predstavljaju zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Austrija i Švajcarska, kao i Lihtenštajn.

Nastup zemalja nemačkog govornog područja omogućili su i podržali: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Nemačke, Savezno Ministarstvo za Evropu, integracije i spoljne poslove Republike Austrije, Kancelarija Saveznog kancelara Republike Austrije, Švajcarska fondacija za kulturu Pro Helvetia, Goethe-Institut Beograd, Austrijski kulturni forum, Udruženje Literaare, Fondacija za kulturu Lihtenštajn, Evropska mreža za književnost i knjige Traduki, kao i ambasade Nemačke, Austrije i Švajcarske.

U saradnji sa: Fondacijom Konrad Adenauer, Fondacijom Friedrich Naumann i Das Blaue Sofa – Zajedničkim forumom autora Bertelsmann-a, Druge nemačke televizije ZDF i radio-stanice Deutschlandfunk Kultur.

Lokalni partner: Udruženje KROKODIL.

Medijski partneri: Radio Laguna i Blic.

Za sve informacije i pitanja o programu molimo vas da posetite našu web stranicu www.4zemlje1jezik.com ili nam pišite na office@krokodil.rs.

Na večeri s Hertom Miler akreditovanim novinarima će biti omogućeno snimanje i fotografisanje u trajanju od 15 minuta od početka događaja. Samo akreditovanim medijima biće omogućen pristup večeri. Svoj zahtev za akreditaciju sa Vašim podacima pošaljite nam najkasnije do ponedeljka 23. Oktobra u 12 sati na milena.beric@krokodil.rs.

Za sva pitanja, zahteve i druge teme koje se tiču komunikacija i odnosa s medijima, kontaktirajte nas putem emaila ( milena.beric@krokodil.rs) ili telefonom (+38163666682) a mi ćemo se potruditi da vam odgovorimo u što kraćem roku. Ukoliko želite da se kao novinar akreditujete i izveštavate sa 62. Međunarodnog sajma knjiga molimo vas da popunite zvanični obrazac i pošaljete ga pres službi Sajma.

LOGIKA 29. FEBRUARA – veče s Hertom Miler
Vode: Ivan Ivanji i Mihael Martens 
Čita: Mirjana Karanović
23. oktobar, od 20 do 22 sati
Jugoslovensko dramsko pozorište, Kralja Milana 50
Ulaz je besplatan uz kartu koju možete preuzeti na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorišta sve do ispunjenja kvote sedenja u dvorani.
Simultani prevod obezbeđen.
Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn